Zašto gubimo mišićnu masu umjesto sala

Kod mršavljenja, osnovna premisa vrlo je jednostavna – treba smanjiti unos kalorija

 

Ako ste na nekoj novoj vrsti ishrane, imate novi režim treninga, ali još niste zadovoljni svojim tijelom, odnosno smatrate da je ono već do sada trebalo malo drugačije izgledati, možda činite neku od grešaka zbog kojih ne gubite kilograme.

Potrošnja kalorija

Kod mršavljenja, osnovna premisa vrlo je jednostavna – treba smanjiti unos kalorija. Tačnije, trebalo bi ih trošiti više nego što se unosi. Ali, ako to ne uradite pametno, cijeli plan mršavljenja, odnosno gubitka masnog tkiva, mogao bi vam se obiti o glavu.

Skidanje kilograma uvijek podrazumijeva gubitak masnog tkiva i mišića. A budući da mišići troše više kalorija od masnog tkiva, manje mišića znači ujedno i usporavanje metabolizma, zbog čega ćete teže skidati kilograme.

Srećom, postoje načini kojima se može spriječiti gubitak mišićne mase, a stručnjaci ističu neke greške kao ključne koje vas koče na putu prema boljem i zdravijem tijelu.

Ako kalorija unosite manje nego što je potrebno vašem bazalnom metabolizmu za normalno funkcioniranje, dovest ćete svoj organizam u stanje izgladnjivanja i on će početi trošiti i masno i mišićno tkivo kako bi dobio energiju.

Glavni cilj vašeg tijela jeste da vas održi živim, stoga se potrudite da imate dovoljno energije za osnovne funkcije.

Trenutna težina

Kada ne uzimate dovoljno kalorija, vaše tijelo trošit će uskladištene ugljikohidrate, masti, a proteine će uzimati iz mišića.

Koliko je kalorija premalo, ovisi o trenutnoj težini, ali niko nikad ne bi smio unositi ispod 1.000. Preporučuje se deficit između 500 i 1.000 kalorija u odnosu na količinu koju inače konzumirate, s tim da polovinu toga izbacite iz ishrane, a polovnu potrošite kroz trening.

 Manjak proteina

Skidanje kilograma ne ovisi samo o tome koliko jedete nego i šta jedete. Jedna studija iz 2016. godine pokazala je da ljudi koji su na niskokaloričnoj ishrani, a konzumiraju 2,4 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, gube 27 posto više masti i dobivaju osam puta više mišićne mase od onih koji su konzumirali upola manje proteina.

Jaja, meso, mlijeko

U jajima, mesu živine i mliječnim proizvodima nalazimo svih devet osnovnih aminokiselina koje su nam potrebne za izgradnju i održavanje mišićne mase. Ako tijelu ne dajete proteine, ne možete očekivati ni da ćete postići optimalnu funkcionalnost mišića.

Nakon treninga

Ako ne jedete nakon treninga, veće su šanse da se nećete lako oporaviti. A ako ne oporavljate mišiće koje ste vježbali, izgubit ćete ih. Što duže čekate do obroka nakon treninga, to će teži i sporiji biti oporavak.

 Šta pojesti

Ako ste imali umjereni trening u trajanju od oko 45 minuta, pojedite oko 20 grama kvalitetnog proteina, naprimjer, grčki jogurt ili proteinski napitak. To obavezno napravite unutar 30 minuta od završetka treninga.

Rigorozna dijeta

Dijetu i mršavljenje valja gledati kao dugoročan proces te je poželjno provoditi što blažu dijetu dok god ona daje rezultate. Rigorozne dijete riskiraju gubitak mišića, jer će zbog premalog unosa kalorija oni biti ugroženi. Dijetu započnite postepeno te isto tako postepeno smanjujte unos kalorija prema potrebi.

Podijeli objavu:
error: Sadržaj je zaštićen !!