Uspješan rad škole fudbala ”Lavovi” iz Begov Hana

Iako se oslanjaju samo na sponzorstva i donacije, školu fudbala „Lavovi“ iz Begov Hana, već treću godinu uspješno pohađaju djeca od 5 do 14 godina. Njihov doprinos zdravom životu omladine je nemjerljiv i jedan od svijetlih primjera kako grupa entuzijasta može napraviti čudo.

 

 

Krenuli su sa ciljem da djecu nauče fudbalu, sportskom životu i ponašanju i u tome – uspjeli.

Svake srijede, petka i subote, na desetine dječaka iz Begov Hana i okoline redovno dolazi na treninge gdje u sportskoj dvorani Osnovne škole „Begov Han“ uče osnove najpopularnijeg svjetskog sporta – fudbala. Esmir Softić, Adnan Pivić, Vedad Mujčinović i Dženad Memčić, preko udruženja „Bosanska vizija“ osnovali su školu fudbala koja okuplja oko 45 dječaka uzrasta od pet do četrnaest godina.

– Sa klubovima „Tempo sport“ iz Zenice i „Natron“ iz Maglaja sklopili smo ugovore o međusobnoj saradnji, tako da djeca imaju priliku da vide i velike stadione. Pripremamo se za fer-plej ligu u kojoj smo prošle godine učestovali i zauzeli četvrto mjesto u svojoj grupi. Ove godine će biti još bolje – objašnjava Vedad Mujčinović (26), trener mladih „Lavova“.

On ističe da sportski rezultati nisu na prvom mjestu, već zdrav sportski život koji je današnjim generacijama itekako potreban.

 

Zahvaljujući Damiru Mašiću, koji je pomogao da se nabavi oprema, taj sportski duh je u Begov Hanu dominantan.

– Veliko je zadovoljstvo vidjeti kada je školska dvorana puna dječaka koji su zagrijani da nešto nauče.

 

– Cijenimo izuzetnu podršku Nevresa Memčića, koji nam je po simboličnoj cijeni ustupio dvoranu na korištenje, kaže Mujčinović.

Iako nemaju stalan izvor finansiranja, već treću godinu djeca treniraju i zabijaju golove, manje vremena provode na mobilnim telefonima i posvećeni su sportskom životu od malih nogu.

 

– Uskoro ćemo početi da dijelimo članske karte svima koji to žele. Zavisno od toga koliko nas podrže, pojedinci mogu dobiti zlatnu, srebrenu ili bronzanu člansku kartu „Lavova“. To je jedan od načina kako se snalazimo za finansiranje – kaže Vedad Mujčinović.

 

Djeca ne kriju oduševljenje i dječaci su jedva čekali da uđu u sportsku dvoranu, kako bi još jedan dan proveli na treningu.

 

– Već dvije godine treniram i super je na treninzima. Volim kada nešto novo naučimo a najljepše je kada nas trener podijeli u grupe i mi počnemo utakmicu – govori Emrah Kadić (12) iz Begov Hana.

 

Slično misli i njegov vršnjak Lukman Bećirović koji je spremno šutirao loptu prema golu.

– Na treninzima je zaista lijepo i nema ljepšeg osjećaja nego kada naučimo nešto novo. I meni je najljepše kada počne utakmica – smatra Bećirović.

 

Jusuf Memčić (13) kaže da je naučio kako pravilno primiti loptu i uputiti precizan šut.

– Namjeravam još ozbiljnije trenirati pa možda zaigram i u Čeliku – kazuje Memčić.

 

 

(A.P.)

Podijeli objavu: