Obilježen Dan nezavisnosti BiH u Zenici

U organizaciji temeljnih boračkih organizacija Grada Zenica polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim, danas je u Zenici obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Brojne delegacije političkih partija, udruženja i organizacija sa područja Zenice položile su cvijeće i odale počast na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač u Zenici.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine počeo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen-obilježju Papirna, gdje se nalazi spomen-obilježje borcima NOR-a, nakon čega je program nastavljen na spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici, gdje se uz prigodna obraćanja i polaganje cvijeća odala počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u periodu 1992-1995.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice rekao je kako vladajuće strukture moraju vratiti povjerenje građana i raditi u njihovom interesu.

“Prije 28 godina, nastala je suverena Bosna i Hercegovina, a da neko ne bi mislio da prije toga Bosna nije postojala, jeste jer postoji hiljadama godina. Ali, ova suverena postoji 28 godina kada je velika većina građana ove države opredijelila se da budemo samostalni i nezavisni. Nažalost, i sad se ne slavi na cijelom teritoriju države ovaj dan. Problem je što moramo vratiti vjeru u institucije države i radi toga su borci i penzioneri i mnogi građani nezadovoljni. Moramo više pravde i poštenja imati prema svojim građanima. Za državu se bori radom, poštenjem, kulturom i borbom za bolji život ovih građana”, rekao je Kasumović.

Ćazim Huskić, predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona rekao je kako se ne smije zaboraviti nijedna žrtva koja je dovela do današnje slobode i nezavisnosti.

“Želim poslati samo jednu jedinu poruku: čuvajmo kao zjenicu oka krvavo stečenu stečevinu, nezavisnost i slobodu koju imamo”, rekao je Huskić.

Alija Redžić, predsjednik Organizacije dobitnika najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Grada Zenica rekao je kako borba za Bosnu i Hercegovinu još uvijek traje.

“Prije 28 godina većina građana je rekla da želi nezavisnu državu, suverenu i samostalnu da ide svojim putem. Ne smijemo zaboraviti i moramo prenositi na mlađe generacije da je dio srpskog naroda i Srbija direktno izvršili agresiju na BiH i da je velikom krvlju i velikim gubitkom, na demokratski način pokušano srušiti ono što je normalno u čitavom svijetu. Četiri godine smo plaćali ceh i onda kada smo trebali u potpunosti očistiti državu od fašizma, onda su nas prisilili i napravili ustavno uređenje kakvo nema nigdje u svijetu, da imamo 14 vlada i 13 ustava. Žalosno je, ali borba za BiH nije završena, ona se nastavlja i dugo će trajati. Pozivam vas na jedinstvo bez obzira na političke razlike, to je normalno, ovo je demokratska država”, rekao je Redžić.

Nakon prihodnih obraćanja, polaganjem cvijeća, odavanjem počasti i učenjem Fatihe na obilježju Kameni spavač u Zenici završen je program obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Zenici.

Podijeli objavu:
error: Sadržaj je zaštićen !!