Bijeli luk iz Žepča doći će i do EU

Zadruga Agrina obaviće izbor kooperanata sa kojima će sarađivati u uzgoju ove kulture u narednom periodu

Poljoprivredno-savjetodavna zadruga Agrina iz Žepča nedavno je objavila poziv u kojem je tražila 10 kooperanata za proizvodnju domaćeg bijelog luka na površini od jednog dunuma. Tražili su deset kooperanata, ali se na poziv javilo više od trideset njih koji su ponudili i desetak dunuma zemljišta.

Tržište

– Imamo prijave iz Vareša, Teslića i drugih mjesta, uskoro će biti održana predavanja, pa ćemo vidjeti u kojem ćemo pravcu ići i odredićemo koga ćemo izabrati. Ovo je prva godina da ovakvo nešto radimo sa bijelim lukom, međutim, urod je ove godine izuzetno dobar, a ono što je bitno da bi to bilo tako, jesu zemljište i agrotehničke mjere, kazala nam je Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče (RAŽ).

Kako je kazala Janko, tržište za bijeli luk su obezbijedili, u što nisu ni sumnjali jer je velika potražnja za domaćim bijelim lukom i u Bosni i Hercegovini i u Evropi.

Tehnička pomoć

– Tržište su nam neke zemlje Evropske unije, najviše Njemačka, a u našoj zemlji će se ovaj luk moći kupiti u trgovačkim lancima. Ono što je bitno istaći jeste da je zadruga Agrina tek osnovana i da nam je ovo prvi otkup, a osim proizvodnje Agrina će se baviti i pružanjem usluga poslovnog administratora, što znači da će oko sebe okupiti zadruge i udruženja kojima bude trebala tehnička pomoć u vođenju, upravljanju, praćenju i pripremanju projekata, jer je na tržištu mnogo onih kojima treba pomoć, poručila je Janko. 

Podijeli objavu:
error: Sadržaj je zaštićen !!